dijous, 30 de maig del 2013

Stefan Zweig Schachnovelle (novel·la d'escacs)



Durant una  partida d'escacs trobem  el doctor B.  És un Austríac que es mou en el món de la cort , un oncle seu és metge de capçalera de l'emperador, advocat prominent que porta assumptes confidencials de membres destacats del clergat i el govern. En envair els nazis el seu país és capturat. Atesa la rellevància de la informació que pot proporcionar, es converteix en un presoner important. És reclòs en un hotel, on rep una tortura particular: estar aïllat, sense veure ni parlar més que amb els seus interrogadors. El doctor B. és, en les seves pròpies paraules, `un esclau del no-res`. Enmig d'aquesta bogeria els escacs sorgeix com un bàlsam.

Gràcies al furt d'un llibre on es ressenyen partides famoses, el doctor B. aprèn i després repassa una i altra vegada, fins a arribar a estats febrils, les partides  de diversos campions mundials.  


La seva ment troba en els escacs l'agafador que el salva d'una bogeria per sumir-lo en una altra

Anys després, a bord d'un vaixell que viatja dels Estats Units a l´Amèrica del Sud  davant la casual contemplació d'una mala jugada, el doctor B. decideix intervenir. Converteix aquesta partida en un miraculós empat. Després accepta jugar contra Czentovic, campió mundial , el que gairebé li costa caure novament en el desvari.

Increible novel.la ,  ja he buscat altres llibres del mateix autor . Ja us ho explicaré - 





Notes :


Stefan Zweig

1881-1942. Escriptor austríac. Cosmopolita i psicòleg enginyós destaca per les seves obres biogràfiques i relats històrics. Es va suïcidar ??? amb la seva dona al Brasil, on vivia exiliat des de l'arribada del nazisme al seu país.



 Frases Sobre ........


La mort 
No n'hi ha prou amb pensar en la mort, sinó que s'ha de tenir sempre davant. Llavors la vida es fa més solemne, més important, més fecunda i alegre.



Déu
Aquells que anuncien que lluiten en favor de Déu són sempre els homes menys pacífics de la Terra. Com creuen percebre missatges celestials, tenen sords les orelles per a tota paraula d'humanitat  


Dolor 
Tota ciència ve del dolor. El dolor busca sempre la causa de les coses, mentre que el benestar s'inclina a estar quiet ja no tornar la mirada enrere.
  

Vellesa
La vellesa no significa res més que deixar de patir pel passat.


Mesura
La mesura més segura de tota força és la resistència que venç.

Política
Primera mostra d'una autèntica vocació política ho és, en tot temps, que un home renunciï des del principi a exigir allò que és inabastable per a ell. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Carta d´una Desconeguda ( Stefan Zweig ) .

Després de descobrir  Zweig segueixo amb entusiasme els seus llibres ara aquest llibre d´un amor apassionat sense correspondència . Mire...